Høydose steroider - pasientinformasjon

Steroidbehandling (Fortecortin, Dexametason, Prednisolon, Solu-Medrol, Medrol) gis vanligvis som tabletter, men kan også gis i en blodåre (intravenøst) Som alle medisiner har steroider en del bivirkninger. Du kan få en eller flere av dem. Noen opplever bivirkningene svært plagsomme, andre er lite plaget. Graden av bivirkninger avhenger også av hvilken dose du får og over hvor lang tid du står på medisinen. Vi kan hjelpe deg med informasjon, gode råd og medisiner som motvirker dine plager. Det er viktig at du gir beskjed om du får noen av de bivirkningene som står her.

Plager fra mage/tarm

Steroider kan gi ”sur mage”. Dette kjenner du som sure oppstøt, ubehag / smerter i brystet og/eller magen. En sjelden gang utvikles magesår med sterke smerter, evt. mørk avføring. Si fra om du har hatt magesår eller plager med sure oppstøt tidligere. For å forebygge disse plagene gir vi deg syrenøytraliserende medisiner. Det hjelper også å ta tablettene sammen med mat, eller spise før infusjonen.

Høyt blodsukker

Steroidbehandling kan gi midlertidig forhøyet blodsukker. Vi vil måle blodsukkeret ved oppstart og evt. videre om nødvendig. Noen få vil trenge insulinbehandling for å normalisere blodsukkernivået. Har du diabetes fra før vil vi være ekstra oppmerksomme. Stiger blodsukkernivået ditt kan du også redusere inntak av sukkerholdige matvarer

Økt matlyst

Behandlingen gjør at du kan kjenne økt appetitt og spise mer enn vanlig. Mange forteller at de tenker på mat hele tiden. Noen går opp i vekt som følge av økt matinntak, men dette gjelder ikke alle.

Vektøkning/ødemer

Steroidbehandling gjør at kroppen holder på væske. Noen blir derfor plaget med hevelse, særlig i ansiktet, men også andre steder i kroppen. For dem det gjelder er det ubehagelig å oppleve at utseende forandrer seg. Hevelsen går bort når medisinen er ute av kroppen.

Såre slimhinner/soppinfeksjon

Dette kan du kjenne som vondt å svelge/spise, vond smak eller belegg i munnen. Du kan få råd om munnskylling og eventuelt må du få lokal soppbehandling (mikstur eller tabletter).

Hudproblemer

Du kan få mer rødhet i huden, særlig i ansiktet. Noen får litt uren hud og kviser. Dette gjelder ikke mange. I behandlingsperioden kan det for noen da bli aktuelt med ekstra hudpleie.

Muskel/skjellettplager

Smerter i ledd, særlig hofter og kneledd kan oppstå ved stor dose steroider over lange perioder. Dette skyldes en slags nedbryting av skjelettet, som en beinskjørhet. Muskelmasse brytes også ned, noe som gir muskelsvakhet/svinn. Det er viktig å være i fysisk aktivitet, dette kan motvirke bivirkningen noe. Råd og trening hos fysioterapeut kan være aktuelt. Noen vil ha behov for og effekt av smertestillende.

Dårlig/urolig nattesøvn

Mange opplever problemer med å få sove under steroidbehandling. Det kan kjennes som hele kroppen er i høygir, at det ”kribler overalt”. Problemet er mest uttalt de dagene behandlingen pågår, men noen har søvnplager under hele behandlingen om de også får cellegift. Sovemedisin blir løsningen for mange, evt. et beroligende/avslappende medikament.

Aktivitetsnivå/stemningsleie

Høy dose med kortikosteroider kan ha som bivirkning at du føler deg glad, oppstemt og full av energi. Noen kjenner seg litt mer irritable, rastløse, utålmodige og urolige i kroppen. Dette kan være plagsomt både for den det gjelder, men også for familie og venner. For de med ”positive” følelser under behandlingen kan det kjennes som en nedtur å slutte, da kjenner en mer hvordan kroppen egentlig har det, og humøret stabiliseres eller går mer i realistisk/negativ retning. Noen blir også bekymret for om sykdommen forverrer seg siden de ”plutselig” føler seg syke igjen. Det er viktig å være bevisst på denne virkningen av steroider slik at situasjonen blir lettere både for deg og dine pårørende. Det kan oppleves vondt for de nærmeste å ”bremse” deg litt, men det kan være til god hjelp for deg og kroppen din. For de med et mer ”negativt” humør og adferd vil det jo motsatt kjennes som en belastning når det står på, og som en lettelse for både deg og de rundt når medisinen er ute av kroppen. Ofte vil en påvirkning av aktivitetsnivå og stemningsleie også gå ut over nattesøvnen. Mange har god hjelp i avslappende og / eller sovemedisin, for andre hjelper det bare å få snakke om plagene. Vi som helsepersonell kan gi deg råd og hjelp til å tilpasse hverdagen i samarbeid med deg og dine pårørende.

Kilder

Helse Stavanger HF, SUS, Klinikk for blod- og kreftsykdommer


På grunn av kunnskapsendring, manglende konsensus blant faglige autoriteter, individuelle forhold i hver enkelt konsultasjon og mulighet for menneskelig feil, kan NHI ikke garantere at alle opplysninger i NEL er korrekte og fullstendige i alle henseender.